Taal als tool

Wij willen anderstalige nieuwkomers een stem geven in hun nieuwe omgeving met de Nederlandse taal als tool. We werken op maat, zodat leerlingen op hun eigen tempo de taal kunnen leren, met de focus op hun evolutie.

We gebruiken verschillende taalfases en bieden gevarieerde taallessen in veilige klasgroepen, uitstappen en activiteiten. Dit alles met het oog op doorstroom naar regulier onderwijs, volwassenenonderwijs of werk.

Eigen tempo

Bij ons is het taaltraject opgedeeld in zes verschillende taalfasen. In elke fase richten we ons op de ontwikkelingsdoelen voor lezen, schrijven, spreken en luisteren. Elke leerling volgt dit traject in zijn eigen tempo, zodat iedereen op zijn eigen manier kan groeien.

In de klas werken de leerlingen samen aan hetzelfde thema of vak. De oefeningen zijn zoveel mogelijk aangepast aan het taalniveau van de leerlingen, zodat iedereen op zijn eigen niveau kan meedoen en vooruitgang kan boeken.

Zo zorgen we ervoor dat het leren van Nederlands niet alleen effectief, maar ook leuk en uitdagend is voor iedereen!

 

Gevarieerde lessen

Tijdens onze taallessen richten we ons op de zelfredzaamheid van onze leerlingen, zowel in hun omgeving, op school als in Vlaanderen. We beginnen met concrete thema’s zoals “Ik en mijn vrienden” en “Mijn klas en mijn school”. Naarmate de leerlingen meer Nederlands leren, worden de thema’s steeds abstracter en vervangen door schoolvakken.

We leren onze leerlingen vooral taalstrategieën aan die hen helpen om onbekende woordenschat en steeds grotere teksten zelfstandig te begrijpen en verwerken. Zo zorgen we ervoor dat ze zich steeds beter kunnen redden in verschillende situaties en contexten.

 

Activiteiten

Hier vinden we het belangrijk dat leerlingen zich goed voelen in hun nieuwe klas en omgeving, zodat ze optimaal kunnen leren. Daarom besteden we veel tijd aan projecten, activiteiten en uitstapjes met de leerlingen.

Daarnaast zoeken we actief naar samenwerkingen met verschillende partners in de regio van onze school. Deze samenwerkingen helpen de integratie van onze leerlingen en hun families te bevorderen, waardoor ze zich sneller thuis voelen in hun nieuwe omgeving.